Петиција за Улицу Љубана Једнака предата Градској кући

Фондација “Светозар Милетић” данас је предала Градској кући петицију да улица у Новом Саду понесе име Љубана Једнака.

 

Ова фондација у оквиру петиције за назив улице за два месеца прикупила је 3.778 потписа.

Предраг Рајић, суоснивач ове фондације, рекао је како је фондација основана да се бори за културу сећања, како се прошлост и српски страдалници не би заборавили.

“Љубан Једнак је персонификација дешавања на тим просторима јер је двоструки страдалник. Преживео је покољ у Глини, као и “Олују”. Додељивањем назива једне улице одужили би се више жртава и страдалника”, рекао је Рајић.

Он је истакао да грађани неће бити довођени у неприлике, те да би овај назив требало да понесе нова улица, а не да стара буде преименована.

У присуству чланова Фондације “Светозар Милетић” била је и ћерка Љубана Једнака, Душанка Зорић.

Она је рекла како не може довољно да се захвали фондацији и граду, као и да би њен отац био веома срећан да је доживео ово.

“Нашу породицу је ова петиција изненадила. Мој отац је био помирљив, није био националиста. Године после тог догађаја живео је нормално, али је у себи дубоко проживљавао све то. Сећање на овакве догађаје важно је и за нашу породицу, али и све који су проживели те догађаје”, рекла је Душанка Зорић Једнак.

Љубан Једнак био је једини преживели сведок усташког покоља Срба у православној цркви у Глини.

Једнак је сведочио у послератном судском процесу на суђењу министру унутрашњих послова тзв. НДХ Андрији Артуковићу.

Једнак је доживео судбину својих Крајишника, прогнан је у „Олуји” 1995. године и 1997. године умро у Београду, далеко од свог родног краја.